
Webteksten: zo moet het dus niet
Dit zijn de 3 meest gemaakte fouten bij webteksten
Heb je weleens een slap handje van iemand gekregen? Je weet wel, je steekt je hand uit, die ander ook en wat je dan voelt… Alsof je een natte panty tegen je hoofd krijgt in het spookhuis 🧟♂️ Of een dode muis loopt te aaien.
Dat is precies wat een slechte website doet.
Je kan nog zo je best doen op je social media post, advertenties of YouTube-kanaal, als die website niet staat kan je net zo goed hard wegrennen. Je moet de rest zien als de Hi en je website als je handdruk 🤝
Zorg dat je website een handdruk is die de indruk van George Clooney achterlaat. De indruk waarvan iedereen zegt: wowie, dit wil ik.
Dus om je verdere websiteschaamte te besparen of omdat je gewoon al tijden niet meer naar je webteksten hebt omgekeken heb ik hier een website spakuurtje voor je.
Reserveer twee uurtjes aankomend weekend, doe je lekkerste comfy cozy herfsttrui aan, zet een kop chai latte en maak deze oefeningen af:
Oefening 1
Schrijf kleine alinea’s
Als je tegen de lamp aanloopt, ga je er in ieder geval niet aan onderdoor. Weet je wat nog erger is? Tegen een muur aanlopen. Dat laat blauwe plekken van neus tot teen achter.
En dat is precies wat die enorme blokken tekst doen. Je lezer krijgt spontaan hoofdpijn als hij dat op je website ziet.
Dus ga je webpagina’s door en deel je webteksten op in alinea’s. Wil je dat er een zin uitspringt? Iedere zin die op zichzelf staat krijgt meer aandacht. Het is als George Clooney zelf waar je oog vanzelf naartoe getrokken wordt. Of je het nu wilt of niet. Kijk maar:
Deze zin krijgt veel meer aandacht.
Deze zin krijgt ook aandacht, maar niet zoveel als die ander en dat terwijl hij ook belangrijk is, maar blijkbaar toch niet zo invloedrijk als zijn broer boven hem. Deze zin is vast jaloers op die andere zin.
Snappez vous? Probeer maar zo’n drie zinnen per alinea te gebruiken als je webteksten gaat schrijven.. En varieer eens in lengte, wissel korte en langere zinnen met elkaar af. Dan krijg je ritme.
Oefening 2
Schrijf je webteksten voor een persoon
Een persoon, een idee, een dienst/aanbieding per pagina. Dat is een regel binnen de marketing. Ik hoor wat je denkt, jij kleine rebel: regels zijn er om te breken. Oké, wacht dacht je van deze…
Wie alles aan iedereen probeert te verkopen verkoopt uiteindelijk helemaal niets.
En nu jij weer. Stel je verkoopt een verzorgingslijn speciaal voor kinderen. Helemaal troepvrij, zonder zooi maar met gezonde ingrediënten die net zo goed voor je kind zorgen als jij. En je wilt er een feestje van maken voor de kids. Met leuke tekeningen, een badeend waar naar hartelust op gekauwd kan worden en superbubbelbadschuim.
Maar… Het zijn de ouders die kopen. Dus wat doe je nu? De ouders aanspreken als kinderen, of de kinderen aanspreken als ouderen?
Ik hoop dat je nu zo hard hoofdschuddend op de bank zit te lezen dat je denkt: hé het sneeuwt hier (misschien ook een natuurlijk shampootje proberen voor de roos?) Iedere kneus begrijpt natuurlijk dat dat niet werkt.
Maak liever twee blokken op je homepage: een voor de kinderen en een voor de ouders en laat ze allebei leiden naar een andere pagina. Of kies gewoon voor een van beide. Of of en niet en en.

Oefening 3
Schrijf in de taal van je lezer
Er bestaat een gouden combo, een winning combo, een onverslaanbare combinatie. Zo eentje waarbij je lezer denkt: dat zeg ik net. Hoe weet je dat? Hoe dan?
Of waardoor ze spontaan André Hazes gaan nadoen: 🎶 want zij gelooft in mij 🎶
En dat is wat we allemaal willen. Begrepen worden. Daar heb je geen uitzonderlijk talent voor nodig en ook geen dode zanger, alleen een beetje speurwerk.
Ga op zoek naar hoe jouw lezer praat.
Alleen dan zullen ze het gevoel krijgen dat je het ook daadwerkelijk tegen hen hebt. Dat de boodschap speciaal voor hen geschreven is. En dat is hij natuurlijk ook dus dat komt mooi uit.
Zoek hem op. Ga in gesprek. Bekijk zijn mening op bol.com bij de recensies van boeken die hij leest.
En mix dan pas hun taal met jouw Brand Voice en je hebt de winning combo 🥇 te pakken.
Zo laten we elkaar nu nog eens de virtuele hand schudden. Aha, ferm, maar vriendelijk, duidelijk en eigenlijk best een beetje charmant. Goede polsactie.
Goed gedaan. Je hebt je website content een flinke upgrade gegeven en bent klaar om de wereld te veroveren met je groene en duurzame idee. Ik kan niet wachten. 🌏 💚