Iedereen kan leren schrijven | van essay tot advertentie

Wil je leren schrijven? Vandaag ga ik je het geheim verklappen.

Toen mijn oom nog klein was haalde hij graag alles uit elkaar. Een wekker, het scheerapparaat van mijn opa en later ook zijn brommer en andere grote voertuigen. Om ze vervolgens weer in elkaar te zetten. Deeltje voor deeltje.

Je zult nooit meer van iets leren dan door het helemaal te ontleden en weer op te bouwen.

Dit geldt hetzelfde voor het schrijven van teksten. Welke tekst dan ook. Breng hem terug naar de essentie en bouw hem vervolgens zelf weer op. 

Want of je nu een betoog wil schrijven of een artikel wil schrijven, een conclusie schrijven of een inleiding: het geheim van schrijven zit hem in de structuur. Deze structuur wordt opgebouwd vanuit basiselementen en aangevuld met je eigen interpretatie van het onderwerp. 

Hier heb je geen luxe titel als Mr of doctorandus voor nodig en ook geen bakken met geld voor dure cursussen of een copywriter 😉 Kijk liever hoe een ander het doet. Wil je een essay schrijven net zo geweldig als het essay dat je laatst las? Ga dan op zoek naar de structuur van de tekst. 

Kopieer en leer schrijven

Je kan het vergelijken met het menselijk lichaam. Deze begint met je skelet, de botten, daaroverheen liggen de pezen en spieren, dan weer het vlees etcetera. De structuur van een tekst is als het skelet. The bare minimum. En vanuit dit skelet ga je werken en je tekst aankleden met onderwerpen, zinnen, anekdotes, onderzoek. 

Dus wat je eigenlijk moet doen is op zoek gaan naar de skeletten van anderen. Stel je komt een fantastisch essay of artikel in een tijdschrift tegen, dan ga je nu kijken wat de achterliggende structuur van deze tekst is. Je gaat op zoek naar het schema waar de schrijver ooit mee is begonnen. 

Want geloof het of niet, achter elke tekst zit een schema verstopt. Of het nu een cabaret show is of een speech van een hoge pief, ze komen allemaal van een schema af. En dit schema dat wil jij hebben. En als je er op gaat letten dan zul je ze ook vinden. 

Het heeft een groot voordeel om van een ander te leren, het scheelt je namelijk veel tijd en het maakt het proces een stuk makkelijker. En je kan deze truc toepassen op elke soort tekst. Neem bijvoorbeeld een essay. De gemiddelde essay zit zo in elkaar:

  • beschrijf de gangbare mening over het onderwerp
  • introduceer een nieuwe invalshoek; een verfrissende blik
  • vul dit aan met een of meerdere citaten van kenners of misschien een persoonlijke anekdote
  • sluit af met een opsomming en hoe we deze informatie kunnen toepassen

Dit schema bevat vier elementen – gangbare mening, ander inzicht, expertise en een call to action. Als je dit eenmaal weet kun je verder bouwen. Eigenlijk wordt het hierna niets meer dan een invuloefening. Je hebt je tekststructuur, voeg hier je woorden en onderbouwing aan toe en voilà –  je hebt een essay.

Het kost je geen uren om structuren in teksten te ontdekken. Je zult merken, dat als je er eenmaal op gaat letten je ze overal tegenkomt. In iedere soort tekst. Het enige dat je hoeft te doen is hier een kladje van maken en ze bewaren in je tekst-collectie. 

Maak je eigen Copywriting Kit 

Deze tekst-collectie is onderdeel van je Copywriting Kit. Als je eenmaal begint met het verzamelen van goede teksten dan heb je voor je het weet een eigen bibliotheek opgezet vol met teksten waar je wat van kan leren en die je inspireren. Op die manier begin je ook nooit met een blanco blad, aka de blanco blad bibbers, en heb je altijd wat te schrijven. Meer ideeën voor in je tekst-collectie vind je hier

Je kan denken aan een dank je wel-briefje, een opstel, een boek, een handleiding, een blog. Het maakt niet uit. Verzamel al je favoriete teksten en je kan alles leren schrijven. Als je een tekst moet schrijven dan hoef je alleen nog maar een tekst uit je collectie te halen.

Dus wanneer je een tekst tegenkomt die je ijzersterk vindt breng deze dan terug tot de essentie, het schema, de structuur en stop hem in je Copywriting Kit. Nooit meer het ‘wat moet ik nu weer schrijven’ dilemma. 

De opbouw uitbouwen

Als je eenmaal bedreven bent in het opschrijven van de structuur dan kan je er ook mee gaan spelen. In plaats van een call to action aan het einde kan je bijvoorbeeld ook kiezen voor een open vraag die tot nadenken aanzet.

Of open eens niet gelijk met het onderwerp, maar met een anekdote en houd zo je publiek aan het lijntje. Hoe vaker je oefent, hoe makkelijker het wordt om structuren te zien en ermee te gaan spelen.

Want als je eenmaal hebt leren afbouwen, dan kun je ook leren opbouwen. Neem nu een blogartikel. Ook deze heeft een vast schema. 

  • Pakkende titel
  • Inleiding schrijven met anekdote/onderzoek/data/mening
  • 3 tot 5 alinea’s (met hun eigen onderwerpen die aansluiten bij het thema)
  • en een slotalinea/conclusie waar je alles nog even samenvat

Dit is een simpel schema van een blog. Vergelijk het maar eens met dit blog. Hij begon met een anekdote over mijn Ome Willem en zijn vroege sloopwoede. Behandelt verschillende alinea’s over hoe je teksten afbouwt en weer opbouwt om zo alles te leren schrijven. En hij eindigt straks met een conclusie hoe iedereen kan leren schrijven – en alles kan leren schrijven. 

Of heb ik nu de clou al weggegeven 😶😄🙊

PS Wil je de uitgebreide versie van hoe je een goed blog schrijft? Lees dan dit artikel. 

Alles leren schrijven – zo doe je dat dus 

Mijn oom is inmiddels met pensioen, maar zijn hele leven werkte hij bij de vliegtuigfabrikant Fokker. Al dat ontleden heeft hem dus heel wat opgeleverd. 

En nu jij. 

Als jij teksten gaat ontleden en ze terugbrengt naar het skelet, dan kan je ze daarna weer aankleden met je eigen ding – om het zo maar te noemen. Het enige dat je nodig hebt is dat schema dat nu in ene niet zo geheim meer is. Dus dacht je altijd: hoe doen ze dat toch? Dan heb je nu het geheim van schrijven ontdekt. 

Ga op zoek naar het skelet van je favoriete tekst of een tekst die je wilt leren schrijven, verzamel ze en de volgende keer als je iets moet schrijven is het enige dat je nog hoeft te doen – een paar skeletten uit je Copywriting Kit trekken. 

Dat scheelt je een hoop tijd en geld 😉😅

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *