Terug naar touwtjespringen

Weet je nog? Touwtjespringen op het schoolplein? In spin de bocht gaat in, uit spuit de bocht… Dat vonden we superleuk om te doen oh wacht… nee… ik vind het nog steeds superleuk om te doen. Touwtjespringen is niet alleen voor meisjes met vlechtjes met strikjes erin. Touwtjespringen maakt je fit, slank en het is nog steeds fun! 

Ik doe het iedere morgen als onderdeel van mijn ochtendritueel: touwtjespringen, koffietje drinken, doucheje doen en whoppa! Ik ben klaar voor mijn schrijf warm-up en mijn werkdag kan beginnen.  

Zo begin ik de dag vol energie ⛮  

Begin jij je dag met watten in je hoofd? Dat wordt weer lastig concentreren of volg mijn touwtjespringtips! Blijf lezen. 👍 

Terug naar touwtjespringen 

Het mooie van touwtjespringen is, dat de meeste van ons nog wel een springtouw ergens op zolder in een doos of op een plank in de schuur hebben liggen. En het enige dat je hoeft te doen is hem tevoorschijn toveren. Stap 1 is gedaan. En draaien maar… 

De meeste van ons kunnen het nog: touwtjespringen. Maar dat betekent niet dat je het ook op fitnessniveau kunt. Daarom raad ik wel aan om even op een paar puntjes te letten, voordat je straks met pijnlijke schenen of knieën (zoals ik) loopt. 

Let op je houding 

Je kan je er vast wel iets bij voorstellen. Als je staat te hossen dan ga je alle kanten op behalve de goede. Als je enorme sprongen maakt, kom je iedere keer met een klap op de grond (niet goed voor je gewrichten). En als je met je armen staat te zwieren als molenwieken dan ziet het er A. niet uit en B. je zal om de haverklap struikelen over je springtouw. 

Wat is dan een goede houding? Ik hoor het je denken. De volgende dingen zijn belangrijk: 

  1. rug recht 
  2. handen naast je heupen 
  3. maak kleine cirkels met je polsen 
  4. en spring maar een of twee centimeter van de grond 

Om je een nog beter beeld te geven heb ik hier een video waar de jump rope dudes het je perfect laten zien: 

Dus… 

Wil je ook zo’n lichaam? Spring dan nog even door. 

Ondergrond is ook belangrijk 

Waar je op springt is bijna net zo belangrijk als hoe je springt. Begin je net? Dan is het goed om zacht te beginnen, bijvoorbeeld op het gras of op van die softtegels op een kinderspeelplaats. Je kan ook op een harde ondergrond beginnen, zoals asfalt of de stoep, maar hou er dan wel rekening mee dat dit meer belastend is voor je lichaam. Neem daarom meer rust, spring kortere periodes achter elkaar en geef je lichaam minstens één rustdag tussendoor. 

BRON: https://www.crossrope.com/

Full Body Workout 

Dat touwtjespringen goed voor je is beaamt bijna iedereen. Je krijgt er conditie van, een strak lichaam en je gebruikt heel veel spieren. Win Win Win. Je hele rug, je schouders, je kuiten, je armen, je buikspieren. En onderzoek laat ook zien dat touwtjespringen je botdichtheid vergroot.

Een echte full body work out en cardio training dus. Als je snel fit wilt worden, blaas dan het stof maar van dat touwtje op de zolder. 

A jump rope workout is a full-body workout from your calves to your mind,” says Amanda Kloots, celebrity trainer and creator of AK! Rope. “It builds your endurance, stamina, and coordination.

Fun Fitness 

Naast dat je er fit en strak van wordt kun je ook nog eens eindeloos nieuwe trucs leren. Van springen als een boxer (denk aan Rocky) tot de double under die de dames nog wel kennen van vroeger op het schoolplein, tot side swipe, freestyle, criss cross en ga zo maar door. Het is fun en het blijft fun. En als je het zomers buiten doet terwijl het zonnetje schijnt, dan word je er ook nog eens bruin bij. 

Check the Outfit 

Last but not least, your outfit. Want een broek met zwabberende pijpen gaat je niet helpen. En de dames willen graag een goede sport bh. En je oude gympen die zo lekker lopen maar waar je je sokken bijna doorheen ziet, lijken mij ook geen goed idee. 

Je schoenen zijn je belangrijkste onderdeel. Zorg voor demping. Of je nu gaat voor Nike Air Max of een paar goede running shoes (zoals ik) zorg dat je stevige schoenen met genoeg demping aan hebt. En daarnaast, tja… doe eens gek. Ga voor knalkleuren voor een extra boost of helemaal in het zwart omdat je liever geen enkele afleiding wilt. Wat bij jou past. En persoonlijk vind ik dat een te gekke outfit wel extra motivatie geeft. Maar misschien is dat een typisch vrouwendingetje. 

En nu jij…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *