
Leer hoe je een tekst collectie begint
Van blog tot boek en van nieuwsbrief tot webpagina; het geheim van schrijven zit hem in de opbouw. De opbouw van de tekst.
Toen mijn oom nog klein was haalde hij graag alles uit elkaar. Een wekker, het scheerapparaat van mijn opa en later ook zijn brommer en andere grote voertuigen. Om ze vervolgens weer in elkaar te zetten. Deeltje voor deeltje. Je zult nooit meer van iets leren dan door het helemaal te ontleden en weer op te bouwen.
En hier komt’ie … doe hetzelfde met teksten en je kan alle soorten van teksten leren schrijven.
In dit blog leer ik je hoe je zelf een tekst collectie aan kan leggen waarin je je favoriete teksten met hun structuur opbergt. Zo heb je over een tijdje een archief waar je op ieder moment uit kan putten. Van blogs tot essays en van nieuwsbrieven tot webpagina’s.
Op zoek naar structuur
Waarom zou je zelf iedere keer het wiel uit moeten vinden, terwijl je ook van een ander kan leren? Dat scheelt tijd, fouten en misschien ook wel grrrr…. momentjes.
Je kan deze truc toepassen op elk soort van tekst. Neem bijvoorbeeld een blog. Het gemiddelde blog zit zo in elkaar:
- Intro: een verhaal / feit / anekdote
- De centrale boodschap (aan het einde van dit blog kun XYZ)
- Alinea’s (4 – 5)
- Samenvatting
- Call to action(CTA)
Et voilà, je hebt nu een blogstructuur die je iedere keer als je een blog gaat schrijven zo uit je tekst collectie tevoorschijn kan toveren.
Easy does it.

Beter nog, iedere keer als je een blog tegenkomt waarvan je denkt: whoppa! die komt op mijn favorietenlijst. Sla hem op in je tekst collectie en je hebt straks een archief aan favorietjes waar je altijd op kan terugvallen.
Je zal er beter door gaan schrijven, sneller door gaan schrijven en je hoeft niet ver meer te zoeken voor inspiratie!
Deze truc kun je toepassen op alle soorten teksten, denk aan:
- Nieuwsbrieven
- Landingspagina’s
- Thank you pagina’s
- Informatieve teksten
- Bullets
- Kopteksten (headlines)
- Email onderwerpregels
Bewaar alles goed, anders heb je er nog niks aan 😊
Mijn go-to app is Evernote. Ik kan niet zonder. En ik heb standaard op mijn bureau een kladboek liggen waar ik gedachten, quotes, zinnen en alles wat ik tegenkom en wat mij inspireert in opsla.
Anderen gebruiken spreadsheets, Google Docs, whatever works for you.
Kortom, in je tekst collectie bewaar je vooral structuren van teksten, het geraamte – en niet de woorden. (anders wordt het plagiaat 😮 en dat willen we natuurlijk niet).
Bonustip!
Bewaar ook je favoriete quotes, woorden, gezegdes, straattaal, persoonlijke anekdotes en leermomenten in je tekst collectie.
De informatieve tekst
Dit is weer zo’n structuur, maar nu van een informatieve tekst.
- beschrijf de gangbare mening over het onderwerp
- introduceer een nieuwe invalshoek; een verfrissende blik
- vul dit aan met een of meerdere citaten van kenners of misschien een persoonlijke anekdote
- sluit af met een opsomming en hoe we deze informatie kunnen toepassen
Deze structuur bevat vier elementen – gangbare mening, een inzicht, expertise en een call to action. Als je dit eenmaal weet kun je verder bouwen. Eigenlijk wordt het hierna niets meer dan een invuloefening. Je hebt je tekststructuur, voeg hier je tekst en onderbouwing aan toe, en je hebt een informatieve tekst om je expertise te delen met je lezers.
De opbouw uitbouwen
Als je eenmaal bedreven bent in het herkennen van structuren dan kun je er ook mee gaan spelen. In plaats van een call to action aan het einde kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor een open vraag die tot nadenken aanzet.
Of open eens niet gelijk met het onderwerp, maar met een anekdote en hou zo je publiek aan het lijntje. Hoe vaker je oefent, hoe makkelijker het wordt om structuren te zien en ermee te gaan spelen.
En zo leer je alles schrijven
Mijn oom is inmiddels met pensioen, maar zijn hele leven werkte hij bij de vliegtuigfabrikant Fokker. Dat sleutelen en af- en weer opbouwen leverde hem een fantastische carrière op.
En nu is het aan jou de beurt.
Van blog tot boek en van freebie tot landingspagina; het geheim van schrijven zit hem in de opbouw. Leer de structuur van je favoriete teksten herkennen, verzamel ze in een tekst collectie en je kan alles schrijven. Maar ook je eigen draai eraan geven en je lezerspubliek verrassen.
Voor in je tekst collectie: een bewezen blog template waar je iedere keer op terug kan vallen. (Is het je eerste? Gefeliciteerd! It’s a good one, I promise).




6 REACTIES
[…] In dit blog leg ik je uitgebreid uit hoe je een tekst collectie voor jezelf kan beginnen. […]
[…] heb wel vaker geschreven over je eigen tekst collectie maken, waarin je voorbeelden bewaard van anderen. Bijvoorbeeld advertenties waar je gelijk blij van werd […]
[…] als je in je huis een woonkamer, slaapkamer, keuken hebt. Heb je in je copy toolbox, wat ik graag je Copywriting Kit noem, ook altijd het volgende […]
[…] Daarom heb ik ze voor je in een PDF gezet zodat je ze op kan slaan en altijd bij de hand hebt of kan toevoegen aan je tekst collectie! […]
[…] zien je social mediapost uiteindelijk voorbijkomen. Een blog blijft staan. En als je content maakt dat lang meegaat, ook wel evergreen content genoemd, dan heb je nog jaren plezier van een […]
[…] Laat je blog er aantrekkelijk uitzien. Het is een echte bangmaker als je op een webpagina komt en je ziet een enorm blok tekst staan. Als een muur waar je tegenop loopt. Maak je blog daarom aantrekkelijk om te lezen. En dat begint bij het overzicht/de structuur. […]