
Waarom voorlezen zo goed is voor kinderen
De kids kunnen meer van Jip en Janneke leren dan je denkt. Een grotere woordenschat, meer inlevingsvermogen, betere concentratie én beter luisteren. Of zou Takkie er ook wat mee te maken hebben? Hier volgen de voordelen van voorlezen op een rijtje.

Meer empathie
Meer empathie, ofwel voorlezen leidt tot een groter inlevingsvermogen. En dat is een mooie eigenschap als je het mij vraagt. Een karaktertrek waar je je hele leven veel aan hebt, want empathische personen zijn meestal zeer prettig in de omgang.
Wat vinden ze het zielig als Takkie kwijt is of Jip zijn vinger bezeerd. En dat hebben ze zelf ook weleens gehad. Dus ze begrijpen het helemaal. Et voilà, inlevingsvermogen.



Meer fantasie
Nog meer? Ik hoor je denken. Bij de meeste kinderen geen gebrek aan fantasie. Maar dankzij mooie verhalen als De reis om de wereld in 80 dagen (Jules Verne) gaat die fantasie nu ver over de grens heen.
Wat ons gelijk brengt bij nog een perk, een groter wereldbeeld. Roald Dahl, de meesterverteller, zegt het zo:
‘Ze reisde de hele wereld over terwijl ze in haar kleine kamer in een Engels dorpje zat.’ – uit Mathilda van Roald Dahl.



Betere concentratie
Misschien ken je het fenomeen zelf wel. Soms ga je zo op in een verhaal dat je alles om je heen vergeet. En je blijft maar lezen en lezen.
‘Papa, nog een verhaaltje. Toe nou.’ Zeg daar maar eens nee tegen. En zo leren ze spelenderwijs beter opletten en meer concentreren over langere periodes.
Grotere woordenschat
Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen die vaak worden voorgelezen een twee keer zo grote woordenschat hebben opgebouwd als hun leeftijdgenootjes. En daardoor kunnen ze zich vaak ook makkelijker uitdrukken. Wat er weer voor zorgt dat ze zich beter begrepen voelen.
Wie er nu nog iets negatiefs over Jip en Janneke-taal te zeggen heeft…



Gezellig samen
Een knapperend haardvuurtje, een kop warme chocolademelk en een goed boek. Dat is toch in een woord gezellig! Of je nu voor het slapen gaan voorleest, onder een dekentje of in het zonnetje in de tuin. Wie heeft er geen goede herinneringen aan het voorleesritueel?
Of je nu een rasvoorlezer bent of een kersverse ouder. Hier volgen nog wat voorleestips:
- Niets is zo lekker als met stemmetjes lezen (vind ik) Heerlijk! Een waarschuwing, enige humor is wel vereist ?
- Maak er een echt ritueel van. Dit vinden kinderen prettig en het geeft van die fijne herinneringen voor later.
- Laat je vingers over het blad meeglijden. Op deze manier leren ze woorden en letters herkennen.
- Maak het interactief. Je kunt bijvoorbeeld vragen stellen over de illustraties of ‘wat denk je dat er nu gaat gebeuren?’ Laat ze meedenken.
- Het geeft niet als je het verhaal herhaald. Vaak willen ze hun lievelingsverhaal keer op keer horen. En dit stimuleert hun leervermogen alleen maar.
- Wist je dat je ze ook al kan voorbereiden op het zelf leren lezen? Je kunt ze de lidworden laten voorlezen. Beweeg je vinger mee over het blad en stop telkens bij de, het en een.