Komt er wel of geen tussen -s?

Schrijf je kunstenaarscafé of kunstenaarcafé? Is het snelheidstest of snelheidtest? Iedereen struikelt er weleens over: wel of geen tussen -s. Want ja, je bestelt liever geen kaastengel en je wilt ook liever niet iemand neerzetten als scheidrechter.

De regel

Hoor je ‘m, dan schrijf je hem. Zo simpel is het. Hoor je een -s in een samenstelling van twee woorden, dan schrijf je ook een -s.

Ik hoor hem niet

Soms kun je de tussen -s niet horen, zoals bijvoorbeeld bij kaasstengel of stationsstraat. Hoe weet je dan of je een -s schrijft? Ook hiervoor is een simpele oplossing: vervang het tweede woord voor een andere variant. Bijvoorbeeld: je zegt ook stationsklok en stationsplein, en dus is het ook stationsstraat.

Kwestie van keuze

In sommige gevallen is het een kwestie van eigen keuze of voorkeur. Neem bijvoorbeeld spellingregel of spellingcontrole. Wanneer je Het Groene Boekje erbij pakt dan worden beide varianten goedgekeurd. Als je een eigen bedrijf hebt neem dit soort keuzes dan op in je huisstijl zodat het consequent hetzelfde wordt geschreven in al je communicatie-uitingen.

Dus voortaan geen loopsafstand meer, maar alleen nog maar een tussen -s waar hij ook echt hoort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *