
Hoe je van ‘oud’ eten een nieuw recept maakt
4 tips om te koken met restjes
Heb jij aan het einde van de week ook altijd restjes eten over? Een paar wortelen, een verloren tomaat, nog net geen halve courgette en een rimpelige appel. We gooien met z’n allen per jaar zo’n 590 miljoen kilo eten zo bij het afval (en dat kost je ook nog eens 120 euro p/j). Eeuwig zonde! En met een beetje creativiteit is weggooien helemaal niet nodig.
In de loop der jaren heb ik een aantal recepten verzameld waar ik regelmatig op terugval. Ze zijn makkelijk om te maken en heerlijk om te eten en kosten je niets (want je had alles toch al in huis). Dit zijn ze:
Groenten
Je hebt meestal wel wat groenten over, van een paar wortelen tot nog maar twee tomaten. En als je ze te lang laat liggen dan kun je er niets meer mee. Mijn favoriete recept voor als ik verschillende restjes groente heb liggen is een ovenschotel die ik ooit van Jamie Oliver heb geleerd. Hij is zo makkelijk dat je bijna niet snapt dat je er zelf niet op bent gekomen.
Het enige dat je hoeft te doen is de overgebleven groenten in stukken te snijden. Je doet ze in een ovenschaal met olijfolie, zout, peper en kruiden naar keuze (bijvoorbeeld Italiaanse of een andere mix die je lekker vindt) en vervolgens dek je de schaal af met aluminiumfolie en zet je hem in de oven voor een half uur op 180 graden. Als het halfuur om is haal je het folie eraf en zet je hem nog 10 minuten op 240, zodat je groente knapperig worden. En ondertussen kook je wat pasta in een pannetje. Et voilà, je hebt je restjes omgetoverd in een heerlijke voedzame maaltijd.
Dit kun je ook met je restjes groente doen: soep, omelet, roerbak, curry.
Brood
Oud, taai brood klinkt vreselijk vies maar smaakt heerlijk als wentelteefje. En weer in een handomdraai gemaakt. Je legt een stuk brood op een bord waar je melk met ei en een beetje zout op hebt gegoten of als je vegan eet dan kun je bijvoorbeeld amandelmelk gebruiken. Laat het even intrekken en vervolgens bak je hem in de pan tot hij goudbruin is. Heerlijk met jam of chocoladepaste of appel en kaneel.
Wat je ook van die paar sneetjes brood die je nog hebt liggen kan maken is Bruschetta. Dit is een Italiaans recept dat gebaseerd is op geroosterd brood dat je besprenkelt met olijfolie en insmeert met knoflook. In de supermarkt kun je Bruschettakruiden kopen die je over de groente strooit voor hij in de oven gaat. Heerlijk met tomaat met basilicum of rode peper.
Nog een paar extra tips: tosti’s, toast, croutons, paneermeel.
Fruit
Stel je hebt nog een appel liggen in de schaal die al een beetje op een oude oma begint te lijken met z’n rimpels. Of een banaan die hier en daar wat bruine ouderdomsvlekken laat zien. Of het maakt eigenlijk niet uit wat voor ‘oud’ fruit je over hebt: maak er een crumble van.
Ik eet ze voor ontbijt, lunch en als toetjes. Of gewoon als ik er trek in heb, want het is namelijk zo gemaakt en je fruitresten krijgen gelijk een nobele bestemming. Het enige dat je nodig hebt is wat boter, bloem, suiker of zoetmaker naar keuze en natuurlijk het fruit.
Je smelt de boter in een pannetje op een laag vuur. Daar doe je het zoetmiddel en de bloem bij en vervolgens roer je met een vork of houtenspatel net zolang tot er een kruimelig deeg ontstaat. Het fruit snij je in stukken en doe je in een ovenschaal, het kruimeldeeg gaat eroverheen en vervolgens een kwartiertje in de oven op 180 graden of net zolang tot het deeg goudbruin is.
En dit doe je in een schaaltje met wat (vegan) yoghurt of vla erover en smullen maar.
Dit kun je ook met je overgebleven fruit doen: door de (vegan) yoghurt, smoothie, milkshake.
Pan pizza
De pizza is het klassieke voorbeeld van koken met restjes, want als de Italianen vroeger een beetje deeg over hadden dan werd daar pizza van gemaakt met de overgebleven groente. Daarom mag hij natuurlijk niet ontbreken vandaag. En de makkelijkste versie van de pizza is de pan pizza.
Hiervoor maak je eigenlijk een flatbread van bloem, olie, zout en wat water wat je tot een deeg kneed. Dit wordt de basis van je mini pizza’s. Dit deeg beleg je erst met jouw favorieten en natuurlijk wat pizzasaus of pesto. Vervolgens gaat hij in de oven voor een of twee minuutjes en daarna bak je hem af in de koekenpan. Misschien heb je ook nog een restje wijn in de kast staan. Een prima gelegenheid om deze twee te combineren, zou ik zeggen.
Wat doe jij met voedselresten? Heb je nog ideeën of recepten? Laat ze in de comments achter.
Dit artikel verscheen tevens op hetkanWEL.nl