Hoe gebruik je …?

Het is nog steeds razend populair. Wat? Nou … Precies, het beletselteken. Sommige proberen er een ware kunst van te maken, sommige een wedstrijd van wie de meeste puntjes neer kan zetten, anderen zijn volledig de weg kwijt en smijten ze maar lukraak tussen wat lettergrepen door. Dusseh, hoe gebruik je nou eigenlijk dat …

Drie, meer nie

Drie is het magische getal. Wie zich tegoed wil doen aan meer puntjes zal zich toch echt over moeten geven aan de puntjes op de i, want met het beletselteken krijg je er maar drie, en meer nie. Dus geen:

  • ‘Truus ik vind je echt een………………’ Of,
  • ‘Hé, gekke gerrit, wat dacht je ervan…………………….’

Nee, beschaafd en bescheiden. Zoals het beletselteken het betaamt:

  • ‘Het is misschien het beste dat we … om geen aanstoot te geven. Toch?’

Met spatie

Ook hiermee gaat men nogal eens de boot in. De drie puntjes gaan namelijk (bijna) altijd gepaard met een spatie. Je kunt puntjes niet zomaar lukraak overal aan vastplakken, dus dat wildplakken met puntjes is vanaf nu verleden tijd.

Graag wat gratie, gebruik een spatie.

  • ‘Hoi Julia, ik heb … net gesproken, hoor. Jij weet wel wie ik bedoel’ 😉
  • ‘Iedere keer als je dat doet, wil ik graag … roepen!’

Enne … tussen haakjes

Bij het gebruik van een citaat wordt er soms een stukje weggelaten. Op deze plaats komt dan het beletselteken te staan dat je tussen ronde of vierkante haakjes zet.

  • ‘Nog even en er zijn geen slechte mensen meer. (…) De zachtmoedigen daarentegen zullen de aarde bezitten, ze zullen intens genieten van vrede in overvloed.’ – Psalm 37:10,11

Halve woorden

Als je een woord halverwege wil afbreken. Of wanneer je ontzettend de behoefte hebt om te schelden, maar het fatsoen gebied je om je in te houden dan kun je ook ventileren met wat puntjes. ‘Dat je dat gedaan hebt vind ik zo’n k… streek.’ Hier zet je de drie puntjes dus neer op de plek waar eigenlijk de oorspronkelijke letters zouden st…

Leestekens en puntjes

Gebruik je een uitroepteken of een vraagteken na het beletselteken, dan zet je ook in dit geval het leesteken direct na de puntjes, zonder gebruik van een spatie.

‘Zeg, begrijp je nou eindelijk hoe het zit met dat …?’

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *