Handgeschreven VS toetsenbord

In de digitale revolutie is de strijd om het schrijven nog niet beslecht. Wat is beter: met de hand of met het toetsenbord? De een juicht voor digitale snelheid en precisie, terwijl de ander zijn handjes in de lucht doet voor ontspanning en originaliteit. Wie er uiteindelijk met het Gouden Alfabet naar huis gaat is nog onbeschreven. De handjes wapperen nog in de strijd.

Als copywriter grijp ik uit gemak vaak naar het toetsen tikken, maar het liefst zit ook ik nog steeds met pen en papier aan tafel. Dit is waarom.

Ontspannen wo(o)rden

Schrijf je met de hand, dan schrijf je met een heel ander deel van je hersenen dan wanneer je op de toetsen van je bord tikt. Het is namelijk bewezen dat wanneer je pen over het papier strijkt je hersenen paden bewandelen die in of vlakbij je hersengebieden ligt die met emotie te maken hebben.

Iedere dag een kwartier tot een half uur je toetsenbord verruilen voor een pen wordt dan ook sterk aangeraden. Volgens onderzoek is het stressverlagend en werkt het verhelderend.

Geheugen boost

Hetzelfde principe geldt tevens voor het geheugen. Ook dit hersengebied mag meedoen als pen op papier wordt gezet, wat niet het geval is bij het gebruik van je toetsenbord. Het wordt zelfs beweerd dat informatie dieper in de hersenen wordt geregistreerd waardoor het meer impact heeft.

De langzaamste wint

Wanneer je met de hand schrijft ben je nu eenmaal langzamer dan wanneer je de toetsen op je toestenbord laat ratelen. Maar dit heeft een groot voordeel.

Een onderzoeker, Daniel Oppenheimer leraar aan de Carnegie Mellon University, zegt het zo: ‘studenten die met de hand notities maakten tijdens de les konden niet woordelijk opschrijven wat er gezegd werd. Hierdoor moesten ze hun woorden zorgvuldig kiezen en alles opschrijven in hun eigen woorden. Om dat te kunnen doen moesten ze het materiaal eigen maken en de argumenten echt goed begrijpen. Dit stimuleert hun leervermogen.’

Nog een voordeel volgens Oppenheimer is dat dit langzame proces leidt tot een grotere vocabulaire omdat er langer over de juiste woorden nagedacht wordt. Dit op zijn beurt leidt er weer toe dat je jezelf beter kunt uiten.

Moeite loont

Wat waardeer je meer? Een handgeschreven kaartje of een app’je? Ga zelf maar eens na waarom. De meeste zullen kiezen voor het handschrevene en wel om twee redenen: de schrijver heeft meer moeite voor mij gedaan en zijn eigen persoonlijkheid erin gestopt. Want ieder handschrift is uniek. En dat kunnen we natuurlijk niet zeggen van de getypte tekst.

Wanneer we meer moeite doen voor iets, zullen we er over het algemeen ook zorgvuldiger mee omgaan. Dit geldt ook voor woorden. Denk maar eens aan online fora waar je regelmatig begint te blozen van de ongezoute kritiek op elkaar. Volgens velen zou dit een stuk minder zijn als mensen hun woorden eerst op papier zouden zetten.

Wie zich winnaar mag noemen heb je zelf in eigen hand. Voor mij persoonlijk kan ik nog steeds een heerlijk half uurtje genieten van een glijdende pen over een blank stukje papier. Er zit bijna muziek in.

Wat is jouw mening? En wie is jouw favoriet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *