
Geef je creativiteit een boost
Wie niet in het hokje past, moet maar omlopen. En dat doe je graag als creatieveling, omlopen. Want het zijn de out-of-the-box-ideeën die je zoekt. Ver weg van het ‘gewone’. Gelukkig is er ook een short cut. In dit blog 7 manieren om je creativiteit te triggeren.

Geef je creativiteit benen
Wie af en toe de benen neemt zal ook zijn creativiteit vrij laten lopen. Onderzoek van Daniel Schwartz en Marilly Oppezzo heeft aangetoond dat af en toe opstaan tijdens het werk, al is het maar om naar het koffie-apparaat te lopen, je creativiteit met 60% kan verhogen.
Het maakt hierbij niet uit of je nu naar buiten gaat of binnen blijft, het is de beweging zelf die je creativiteit in beweging zet. En niet alleen onderzoek van deze twee heeft dit aangetoond. Er zijn talloze onderzoeken die deze bevindingen onderschrijven, zoals het onderzoek van cognitief psycholoog Lorenza Colzato dat werd gepubliceerd in Frontiers in Human Neuroscience,
‘Gedurende langere tijd sporten leidt tot een toename van oxygenatie en van het glucosegehalte in de voorste hersendelen’, aldus cognitief psycholoog Lorenza Colzatode. ‘Dit brengt voordelen met zich mee voor het denkvermogen, het bestuurt het werkgeheugen en houdt het up to date.’



Verleg je grenzen, Reis
Niets zo stimulerend als een verandering van omgeving. Je ziet nieuwe dingen. Je ruikt nieuwe dingen. Je doet nieuwe dingen. Al je zintuigen staan open en alles is spannend. Dit zorgt ervoor dat je hersenen allerlei nieuwe synapsenverbindingen gaan maken wat weer leidt tot meer creativiteit.
Het is wetenschappelijk bewezen dat reizen de congnitieve fexibiliteit stimuleert. En synapsenverbindingen die worden gemaakt diep in het brein komen te liggen, de onvergetelijke indruk zeg maar. En die (ver)werk je dan weer.
Ordinaire namen zijn er groot mee geworden. Zo liet Ernest Hemmingway zich inspireren door Spanje en Frankrijk, Mark Twain drukte op zijn creatieve knoppen tijdens een zeiltocht op de Mediterraanse Zee en ook hedenhaagse schrijvers snuiven graag wat creativiteit op in een buitenverblijfje.
“Nieuwe geluiden, geuren, smaken en sensaties activeren nieuwe synapsen in ons brein, en bieden onze geest dus de kans zichzelf nieuw leven in te blazen”, zegt Adam Galinsky, expert op het gebied van reizen en de connectie met creativiteit.



Lees en luister
Wie inspiratie zoekt, zoekt het vaak bij een ander. Je bent elkaars inspiratie. In elkaars creaties bekijk je de wereld door andersmans ogen, dit vergroot je wereld en laat je kijken door ‘die andere bril’.
Het is niet voor niets dat creativelingen vaak beschikken over complete bibliotheken, veel kunst aan de muur of regelmatig te vinden zijn in musea of bij een kunstgallerij.
Zorg voor achtergrond ‘muziek’
Wie graag net als ik een saai muf kantoor inruilt voor een koffietentje of een hippe strandtent heeft geluk. Een achtergrondgeluid van zo’n 70 decibel laat de creatieve sappen rijkelijk vloeien. Wat geroezemoes, een ruizende zee, het malen van echte heerlijk geurende koffiebonen; het komt allemaal je creativiteit ten goede. Cafégeluiden op bestelling? Kijk dan eens op de site van Coffitivity.



Met pen en papier
Ik advoceerde er al eerder voor: pen en papier gebruiken heeft enorm veel voordelen. Buiten dat het je empathisch vermogen ten goede komt, je woordenschat enorm vergroot, je leert je eigen gevoelens onder woorden te brengen, je zorgvuldig je woorden leert kiezen; zorgt het er ook voor dat er orde in de chaos van overmatige prikkels komt.
We worden gebombardeerd met informatie, 24-uur per dag als we willen. Omdat onze hersenen niet al deze informatie in een keer kan filteren en ordenen maakt het keuzes; dit moet je onthouden, de rest mag je vergeten.
Maar zodra je pen op papier zet en je al deze informatie van je af schrijft, dan kun je er wat mee. Zelfs de info die door de mazen van je geheugen heen is gegelipt komt weer naar boven en mag zich deze keer nuttige informatie noemen. En door het op te schrijven kun je er bovendien afstand van nemen, wat ruimte in je hoofd geeft, orde schept en een frisse blik.



Dagdroom
Creativiteit moet je de ruimte geven, de vrijheid. Door op de pauzeknop te drukken en door eens lekker stom voor je uit te staren zet je ongemerkt je hersenen op nieuwe paden. Heden, verleden en toekomst komen elkaar tegen in overwachte hoeken. Dagdromen verschilt in essentie niet zoveel van dromen.
Want ook tijdens de lange pauze worden alle gebeurtenissen van de dag vermengd met onverwachtte herinneringen. Daarom droom je vaak de meest onsamenhangende dingen. Maar in die vreemde mix zitten de meest rare én de meest originele ideeën. En misschien zit hier nu net je unieke concept tussen.
Dus pak die warme chocomel met slagroom in de hand, ga zitten voor de open haard of gewoon op de bank met je ogen dicht. Je bent niet aan het niksen, je bent hard aan het werk. Je (dag)dromen aan het waarmaken.



Verveel je
Het klinkt misschien vervelend, je vervelen. Maar verveling heeft niet alleen vervelende gevolgen. Een flinke dosis verveling zet je namelijk ook aan het denken. Je gaat je inspanningen meer waarderen en het zal je daardoor juist harder en met meer verve aan het werk zetten. Een soort omgekeerde psychologie.
Dus wanneer je je verveling omzet in creativiteit, verspil nooit meer een moment.



Kijk eens met andere ogen
Wie zegt dat een deurknop een deurknop moet zijn? En wie heeft voorgeschreven wat je precies met een regenpijp moet doen? Als je anders naar dingen gaat kijken, zul je veel meer zien.
Straatkunstenaars zijn daar meesters in. Een stoeptegel veranderd binnen een paar uur in een beenbrekend gat in de grond. En een muur kan zo maar een deur naar het paradijs worden.
Zie de wereld opnieuw, alsof je haar nog nooit eerder had gezien. En je brein zal nieuwe connecties maken en je creativiteit de vrije loop laten. Hele kunststromingen zijn op dit principe gebasseerd, denk bijvoorbeeld aan het Russisch Formalisme.
“Geen enkele grote kunstenaar ziet de dingen ooit zoals ze zijn. Wanneer hij dat deed, was hij niet langer een kunstenaar,” Oscar Wilde.
Verplicht niets doen, droom maar wat weg, doe waar je zin in hebt en kijk eens om je heen. Dat klinkt als een recept made in heaven. Maar ook creativiteit is hard werken, er de tijd voor nemen en zorgen dat jij op jouw eigen creatieve knoppen drukt. Er is nog nooit iemand slapend rijk of briljant geworden. Toch als jij weet wat bij jou de meeste crea naar boven haalt dan moet je dit simpelweg de ruimte geven en blijvend stimuleren.
“De kunst eist van de kunstenaar geen talent, maar werken,” Stanislaw Jerzy Lec.
5 REACTIES
[…] kan dus noch steeds je fantasie en creativiteit de vrije loop laten en een haak kiezen die precies bij je boodschap en lezer past, alleen giet je […]
[…] Een gemiddelde copywriter besteed zo de helft van zijn schrijftijd aan het bedenken van de beste, meest ideale en goed presterende headline. Het is een ware kunst. […]
[…] Je zal er beter door gaan schrijven, sneller door gaan schrijven en je hoeft niet ver meer te zoeken voor inspiratie! […]
[…] van het volgende woord. En zo maak je samen een hele slinger met opeenvolgende woorden. Een lekkere breinbreker voor na een paar glaasjes […]
[…] heeft een groot voordeel om van een ander te leren, het scheelt je namelijk veel tijd en je leert er enorm van. Je kunt deze truc toepassen op elk […]