Content writer VS copywriter: wat is het verschil?

Content writer versus copywriter. Alsof we het hebben over katten versus honden, thee versus koffie, of… patat versus friet. Wat is nu precies het verschil? En wat doet een content writer wel wat een copywriter niet doet? En waarom haalt iedereen deze twee termen zo vaak door elkaar? Vandaag worden al je vragen beantwoord.


Wat doet een content writer?

Een content writer is als een chef-kok in een sterrenrestaurant. Ze hebben een menu vol opties – blogs, artikelen, e-books, whitepapers – en weten precies hoe ze de juiste ingrediënten bij elkaar moeten brengen om een smakelijk verhaal te creëren.

Content writers richten zich op het creëren van informatieve, educatieve en waardevolle content. Het doel is om een publiek aan te trekken en te binden door middel van relevante en boeiende inhoud. Ze hebben hebben een scherp oog voor detail, een sterk begrip van SEO (zoekmachineoptimalisatie) en kunnen complexe ideeën vertalen naar toegankelijke taal.

Kenmerken van een content writer:

  • Doel: Het publiek informeren en betrekken.
  • Formaat: Lange teksten zoals blogs, artikelen, en rapporten.
  • Stijl: Informeel tot formeel, afhankelijk van de doelgroep.
  • Focus: Waarde bieden zonder directe verkoop.

Voorbeeld: Een blogartikel over de nieuwste trends in duurzame mode, bedoeld om bezoekers naar een website te trekken.


Wat doet een copywriter?

Een copywriter daarentegen is de rockster van de schrijverswereld. Ze leven voor kort, krachtig, en overtuigend. Hun taak? Zorgen dat jij iets koopt, klikt of tenminste een wenkbrauw optrekt van interesse.

Copywriters hebben een meer commerciële insteek. Ze richten zich op het overtuigen van een lezer om actie te ondernemen, zoals het kopen van een product, aanmelden voor een nieuwsbrief of klikken op een advertentie. Ze werken vaak aan campagnes, advertenties, landingspagina’s, en e-mailcampagnes.

Kenmerken van een copywriter:

  • Doel: De lezer overtuigen om actie te ondernemen.
  • Formaat: Korte, krachtige teksten zoals advertenties, en CTA’s (calls-to-action).
  • Stijl: Direct en overtuigend.
  • Focus: Conversie en verkoop.

Voorbeeld: Een pakkende slogan zoals “Draag groen, bespaar blauw: shop onze duurzame kledinglijn!”


De belangrijkste verschillen

Hoewel de rollen elkaar soms overlappen, zijn er duidelijke verschillen tussen een content writer en een copywriter:

KenmerkContent writerCopywriter
DoelInformeren en boeienOvertuigen en verkopen
Type tekstBlogs, artikelen, long-form contentAdvertenties, slogans, e-mails
StijlInformerend, waardevolKort, krachtig, en overtuigend
FocusLange termijn (merkloyaliteit)Korte termijn (conversie)

Hoe past de contentmanager in dit plaatje?

Terwijl de content writer druk bezig is met het schrijven van informatieve blogs en de copywriter met creatieve slogans strooit, houdt de contentmanager het overzicht. Deze persoon bewaakt de planning, zorgt dat iedereen op schema blijft en dat de juiste boodschap op het juiste moment bij de juiste doelgroep terechtkomt.

Behalve coördineren is de contentmanager ook degene die zich verdiept in cijfers en data. “Hoe presteert die blog eigenlijk?” of “Waarom klikt niemand op die advertentie?” zijn vragen die ze oplossen alsof het een potje pubquiz is. Met een gezonde dosis strategie, organisatie en de gave om kalm te blijven als alles mis lijkt te gaan, zorgen zij ervoor dat content niet alleen gemaakt wordt, maar ook daadwerkelijk iets oplevert.

Lees ook: Contentmanager gezocht? Dit is waarom je niet zonder kunt


Wanneer kies je wie?

Het kiezen tussen een content writer en een copywriter hangt af van wat je nodig hebt. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Content writer:
    • Je wilt een blog schrijven die bezoekers informeert.
    • Je hebt een whitepaper nodig over een complex onderwerp.
    • Je wilt je merk positioneren als expert in een bepaalde sector.
  • Copywriter:
    • Je hebt een pakkende advertentietekst nodig.
    • Je wilt een e-mailcampagne opzetten om meer verkoop te genereren.
    • Je wilt een landingspagina die mensen aanzet tot actie.

Als het project vraagt om zowel informatie als overtuiging – zoals een e-mailcampagne met informatieve inhoud en een sterke oproep tot actie – kunnen beide rollen samenwerken.


Conclusie: wie wint deze battle?

Het antwoord is simpel: niemand. Of, beter gezegd, iedereen. Zowel content writers als copywriters zijn onmisbaar voor ieder bedrijf. Het verschil tussen een content writer en een copywriter is niet zozeer een wedstrijd, maar meer een samenwerking. Zoals gin en tonic, fish en chips, of regen en een kopje thee – ze zijn simpelweg beter samen.

De content writer bereidt de weg voor en maakt het leven van een copywriter een stuk makkelijker door eerst een band met je lezer op te bouwen, waarna de copywriter met zijn tactieken iemand op die CTA weet te laten drukken. En ze komen op nog een manier samen: als je je lezer wilt overtuigen om bijvoorbeeld zijn afval te scheiden, dan zijn de psychologische trucs van de copywriter opeens ook toepasbaar in een long form artikel.

Welke van de twee je ook nodig hebt: je bedrijf heeft altijd teksten nodig die mensen kunnen inspireren en overtuigen. En hoe leuk een AI speeltje ook is. Dit is iets wat een robot simpelweg niet kan. Empathie tonen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *