7 tips om betere blogs te schrijven

Ik wil mijzelf geen blogoma noemen, want ik was niet een van de allereerste die meedeed. Weet je nog, toen bloggen nog een soort online dagboek was en het een soort wedstrijdje was wie het het langste vol kon houden om iedere dag te posten. Ik had allang het loodje gelegd.  

Ik was wel een blog-kleinkind, want ik schreef iedere week satirische columns op blogspot. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar je kunt ze nog vinden. En ze dateren uit 2013 and beyond. En ze waren nog redelijk succesvol, alleen maar omdat ze ongevraagd op andere sites werden gerepost. Tja, zo ging dat in die tijd haha (nu ik dit zeg voel ik mij wel een beetje een blogoma).  

Net als dit kleinkind is bloggen flink volwassen geworden en een onmisbaar (echt waar!) onderdeel van je content marketingstrategie. Ik hoor je denken: bloggen is dood, of niet dan? Nope. Bloggen is springlevend (ik schrijf hier nog een blog over, I promise pinkie swear).  

En daarom geef ik je deze week 7 killer tips om van jouw blogs een succes te maken.  

1. Schrijf een duidelijke intro  

Dit is geen tijd om chic te doen, lollig te wezen of taalgrappen uit te halen. In de intro neem je een van deze drie elementen op: een persoonlijk verhaal/ anekdote/ feit. En een duidelijk doel waarin je aangeeft wat de lezer aan jouw blog heeft.  

In dit blog leg ik XYZ uit 

Aan het einde van dit blog kan je XYZ  

2. Bedenk een gevoel dat je over wilt brengen  

Wil je mensen enthousiast maken over iets? Wil je ze tot actie aanzetten (om bijvoorbeeld vaker zwerfvuil op te rapen)? Wil je ze in een feeststemming brengen?  

Als het goed is heb je je doelgroep al helemaal uitgekristalliseerd en weet je precies tegen wie je het hebt. Stap twee is nu: bedenken hoe je over wilt komen bij jouw ideale lezer.  

3. Schrijf je blogs voor een persoon 

Slim trucje: schrijf een naam bovenaan een fris wit velletje papier of document op je computer. Deze persoon is representatief voor je doelgroep, je lezer, je ideale klant, je lead, je prospect …  

… en in ene heet ze Sarah.

Bijvoorbeeld.  

Is gelijk een stuk persoonlijker, toch? Bedenk maar eens wie Sarah is, wat ze zoal doet en wat zij graag van je wil horen, op een manier dat ze het ook begrijpt. Dat houdt meestal in dat je de dure taal voor je collega’s kan bewaren. Want Sarah weet misschien helemaal niet wat een bubbelscherm of een klimaatspijbelaar is.

4. De oh-zo- belangrijke koptekst/headline  

Het kortste, maar gelijk ook moeilijkste stukje tekst van je hele blog. Je mag dan misschien een post schrijven van meer dan 1000 woorden, dat ene zinnetje is hetgeen wat je lezers aan moet trekken.  

Een gemiddelde copywriter besteed zo de helft van zijn schrijftijd aan het bedenken van de beste, meest ideale en goed presterende headline. Het is een ware kunst.  

On the average, five times as many people read the headline as read the body copy.  
When you have written your headline you have spent eighty cents out of your dollar.  – Ogilvy

Een goede formule voor het schrijven van een headline is OOO:  

Wat is het Onderwerp? Waar gaat het eigenlijk over?

Wie Onderwijs je?  Tegen wie heb je het?  

Wat is de Opbrengst?  Wat heeft je lezer eraan? Wees specifiek in dit gedeelte. Kun je het in 5 dagen doen? Kan ik het sneller doen? Meer efficiënt?  

Wil je zeker weten dat je een titel maakt die aanspreekt en je lezer bij the coconuts pakt? Gebruik dan een van de 33 titel templates uit de Titel Maker – ze hebben al 60 jaar marketing overleefd en presteren nog steeds. Je shopt met hier.

5. Zorg voor een goede structuur  

Laat je blogs er ook aantrekkelijk uitzien. Het is een echte bangmaker als je op een webpagina komt en je ziet een enorm blok tekst staan. Als een muur waar je tegenop loopt. Maak je blog daarom aantrekkelijk om te lezen. En dat begint bij het overzicht/de structuur.  

  • Gebruik korte alinea’s  
  • Gebruik korte zinnen  
  • Als je iets wil benadrukken laat deze zin dan een standalone zijn  
  • Gebruik tussenkoppen

Aan mijn klanten voor wie ik een blogservice verzorg laat ik altijd de precieze opbouw van een blog zien. Hiervoor gebruik ik dit document met een blog template. Download hem voor je eigen gebruik.

6. Maak evergreen content  

Evergreen content is content dat over een, twee, vijf jaar nog steeds relevant is. Deze tips zijn bijvoorbeeld al jaren toepasbaar om je blog een upgrade te geven of als je als bloggroentje goed wilt beginnen.  

Die gezellige lichtjes en kaarsjes en sfeervolle liedjes en knusse films zijn natuurlijk zeer uitnodigend om een blog over te schrijven. Maar een keer zuchten en het feestseizoen is voorbij. En George Micheal mag weer een jaar lang in een doos op zolder stof vangen.  

Met evergreen content blijf je actueel. Ik probeer bijvoorbeeld zoveel mogelijk datums te vermijden, of verwijzingen naar tijdelijke nieuwsberichten of acties. Hier verwijs ik liever naar op social media, want daar vervliegen berichten net zo gauw als het nieuws.  

Meer weten over hoe je evergreen content maakt en je meest relaxte contenplan opzet? Download dan het Duurzame Teksten Playbook.

7. Geef een duidelijke call to action  

Een call to action, ook wel CTA genoemd, is waar je een blog mee eindigt. Hiermee geef je aan wat de lezer nu moet doen. Wil je dat hij iets downloadt? Iets koopt? Zich ergens voor inschrijft?  

Wees specifiek en duidelijk. Een CTA zorgt ervoor dat je avontuur met je lezer doorgaat. En het is een mooie kans om die belofte waar te maken die je in de intro hebt gedaan.  

Hier is een voorbeeld:  download het gratis blog template dan weet je zeker dat je volgende keer een fantastisch blog schrijft! 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *