6 woordspelletjes om te spelen met familie en vrienden

De spelletjesmaanden zijn er weer. Op vrijdagavond met vrienden, wijntjes en biertjes erbij, de kachel brandt, de kaarsjes staan aan en Spotify klinkt zachtjes in je oren op de achtergrond.

Kijken wie er niet tegen z’n verlies kan …

Ik ga op reis en neem mee…

Deze kennen we allemaal. De Amerikaanse versie is net een beetje anders. En naar mijn mening net een beetje leuker. Want in plaats van je eigen koffer gezamenlijk in te pakken, is het nu de bedoeling dat je de koffer van je oma inpakt.

Laten we beginnen met de A. Wat dacht je van een alligator in de koffer van je tachtigjarige oma die haar langverwachte reis naar Benidorm gaat maken. Of misschien een arm of een aambei. En dan komt de B, een banaan of een barman of een plakje brie.

Verras je oma maar als ze aankomt en haar koffer uitpakt. En wie het langste alle woorden onthoudt mag mee naar Benidorm.

Het verboden woord

Het lijkt zo simpel. Geen ja en geen nee zeggen. Maar als er voortdurend gesloten vragen worden gesteld (vragen waar je alleen ja of nee op kan zeggen) dan blijkt het toch een lastig klusje. Je kan hiervoor allerlei settings bedenken, zoals raden welke boodschap je in de supermarkt hebt gehaald. Of wat er in je strandtas zit.

Laatste deel, eerste deel

boekenkast -> kastdeur – > deurknop – > knopvers – > versiering etc.

Dit spel heet in Japan Shitorri. Het laatste deel van een woord wordt het eerste deel van het volgende woord. En zo maak je samen een hele slinger met opeenvolgende woorden. Een lekkere breinbreker voor na een paar glaasjes wijn.

Spook

In het Engels heet het Ghost, dus in het Nederlands noem ik het maar Spook. Net zoveel letters dus dat moet goedkomen. Het werkt als volgt: wat je moet doen is vooral niet het spook worden. Je gaat gezamenlijk een woord maken, letter voor letter. Je mag alleen niet weten wat de ander voor letter in zijn hoofd heeft.

Hierdoor kun je als je even niet goed oplet een volledig woord spellen. Doe je dit dan krijg je de s, doe je het weer dan krijg je een p enzovoorts. Ben je een spook, dan ben je af. Hier volgt een voorbeeldje:

Daan heft zijn biertje in de lucht en roept B, Brenda voegt de A toe, nu denkt Ronnie ha ballon en zegt L. Hij vergeet alleen even dat bal ook een woord is en nu krijgt hij de s kado. Doe hij het nog vier keer fout dan is hij het spook. ?

Het advertentiespel

Je mag een huis te koop zetten, maar natuurlijk ook je irritante kleine broertje of de cavia van je buurmeisje die steeds in jullie tuin poept. Je mag het zo bond maken als je zelf wilt. Het enige dat je nodig hebt is een paar velletjes papier en pennen.

Op het papierje schrijf je een van deze vier dingen: te koop, te huur, gezocht of aangeboden. Vervolgens vouw je het beschreven deel dicht en geef je je briefje door. Nu schrijf je op het papiertje dat jij van je buurman hebt gekregen wat je gaat verhuren, verkopen of aanbieden.

Geef nog een keer door, maar nu ga je iets toevoegen aan het voorwerp. Bijvoorbeeld: prijs nog overeen te komen of licht beschadigd. Na de laatste vouw-en-doorgeef-ronde schrijf je op wat het kost.

En nu openvouwen maar. Wie heeft de meest krankzinnige zin op zijn papiertje staan? Bijvoorbeeld: Te koop: 80-jarige oma, komt met alligator, voor de luttele prijs van een reisje naar Benidorm.

Taboe

Taboe is een best wel ingewikkeld spel om uit te leggen. Je speelt het in teams. Het gaat erom dat je een woord raad binnen een tijdsbestek, maar met dat woord komt een set woorden dat je niet mag gebruiken om het te omschrijven. En om nu niet nog meer in mummy-taal te gaan schrijven laat ik de uitleg over aan Ellen Degeneres en Katy Perry in dit filmpje.

 

En als je nu toch zo aan het lachen bent met je vrienden en je zit er helemaal in moet je deze eens proberen aan het einde van de avond. Een persoon verzint een zin. Het maakt echt niet uit wat voor zin of waarover. Hij schrijft hem op een papiertje en vervolgens fluistert hij of zij de zin in het oor van de buurman/-vrouw en deze doet vervolgens weer hetzelfde. Net zolang tot iedereen de zin ingefluisterd heeft gekregen. En nu mag de persoon die als laatste de zin heeft gehoord hem hardop zeggen.

Let maar eens op, het is plotseling een heeeeel andere zin geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *