5 tips om met natuurlijke middelen schoon te maken

Ik ben geen fan van chemische substanties, bijtende middelen of irriterende stoffen. Simpelweg omdat ze mij net zo hard bijten als het milieu, ik ben er namelijk ontzettend allergisch voor.

Dus vandaag vertel ik je wat je oma allang al wist ‘Kindje, gebruik gewoon zand, zeep en soda.’ Oftewel, zo maak je schoon met natuurlijke schoonmaakmiddelen.

Sanitair


Die oma van jou is zo gek nog niet. Ze mag dan op leeftijd zijn en met knarsende rollatorwielen de bochten door gaan, oma heeft heel wat wijsheid in d’r wielremsporen verstopt.

Toen ik klein was hadden we drie versleten potjes in de keuken staan in een bijpassend rekje. Ze waren groen en oud dat de deuken en blusjes duidelijk zichtbaar waren. Zand stond er op het ene potje, zeep en soda op de andere twee. Ze waren van mijn oma geweest.

En ik heb nooit anders gebruikt. Zodra ik op mijzelf ging wonen als Alkmaarse student, aan de sportacademie toen nog, maakte ik schoon met soda en zeep en af en toe zand als schuurmiddel.

Maar het is vooral de soda dat bijna als wondermiddel fungeert. Waar de moderne, dure en hippe middelen alleen maar vuil verplaatsen, maakt soda echt schoon doordat het vuil daadwerkelijk vernietigt. Eigenlijk heeft soda hetzelfde effect als alcohol en dat dit desinfecteert dat durft niet niemand meer te ontkennen na deze coronaperiode.

Vergeet de azijn niet

Wanneer je soda combineert met azijn dan gaat het bruisen. Deze twee versterken elkaar alleen maar. Azijn is naast een goed schoonmaakmiddel ook een uitstekende ontkalker. Ik voeg ze vaak samen in een sopje en voeg daar dan ook nog een klein scheutje biologisch afwasmiddel zoals ecover aan toe voor de glans en een lekker geurtje, het doet wonderen voor je sanitair.

Zand, zeep en soda

Wasgoed


Azijn is ook een uitstekend wasmiddel, vooral voor de gekleurde was. En omdat het ook ontkalkt doe je er je wasmachine ook nog eens een plezier mee, want die wordt gelijk onderhanden genomen. Doe er alleen niet te veel in, want dan heb je kans dat je wasgoed zuur gaat ruiken.

Een scheutje in de lade waar je normaal je waspoeder in doet is genoeg. En dat geldt ook voor soda wat je uitstekend kunt gebruiken voor de witte was. (kan ook met azijn overigens) En mochten er hardnekkige vlekken in je kleding zitten dan gebruik ik zelf vaak iets als biotex of jenever om de vlek eruit te krijgen. Is het vet? Dan kun je uitstekend wasbezine gebruiken mocht je dit in huis hebben.

Nog een kleine tip: spoel je wasmachine regelmatig schoon door hem helemaal leeg op 95 graden te laten draaien, dan gaat hij langer mee.

Vloeren


Zeep, daar is ‘ie weer. Met zeep je vloeren soppen, en dan wel groene zeep. Of driehoek zeep die eigenlijk geel is maar hetzelfde doet. Je hebt hem in vaste en vloeibare variant. Hij kost een drol en wast een boel. En is daarnaast niet schadelijk voor het milieu, voor jou en voor je vloer. Zo doe ik het dus.

En weet je wat ik nog meer doe? En hier ga je vast om lachen. Ik ga op de dweil staan (ja, met mijn voeten) en ga dan swingend de kamer door.? Let’s do the twist ?. Heb je snel last van je rug als je de vloer schrobt? Dan is het echt een aanrader. Je gebruikt namelijk je gewicht als kracht en niet je rug 🙂

Vroeger stond hij op het vaste programma. Zodra de zon door de gordijnen naar binnenkwam en je het stof zag waaien, was het tijd voor de voorjaarsschoonmaak. De schoonmaakwoede van iedere rechtgeaarde burger begon te borrelen en voor je het wist stond alles op zijn kop. Dagen duurde het.

Die Grote Schoonmaak

Nu heeft de tobbe plaatsgemaakt voor de wasmachine, is de matteklopper vervangen door de stofzuiger en zitten we massaal bij de ongezellige centrale verwarming in plaats van de kolen- of houtkachel. Dus wie heeft er nog behoefte aan die wilde poetswaanzin?

Toegegeven, bij de eerste zonnestraal denk ik ook niet aan een poetsdoek. Dan pak ik mijn zonnebril en zit ik bij een strandtent met een roseetje in mijn handen een ode te brengen aan die eerste voorjaarszonnestraal, en dat er nog maar vele mogen volgen. Maar kenners zijn het hier niet mee eens. Die voorjaarschoonmaak is hartstikke nuttig.

Microbioloog Rijkelt Beumer vertelt: “Een keer per jaar alles van zijn plaats halen, is een goede manier om na te gaan of er geen ongedierte is, zoals zilvervisjes of ovenvisjes. De concentraties van stoffen die allergische reacties veroorzaken nemen af na een goede poetsbeurt.”

Hij gaat nog even door en vertelt dat alleen in het voorjaar zelfs niet eens genoeg is: “Neem na het douchen met een wisser het meeste water meteen weg, houd het toilet goed schoon, ook de onderkant van de bril. Iedere gebruiker moet de remsporen wegpoetsen en heren moeten van jongsaf aan zittend leren plassen, zodat er geen waas van urinespetters kan ontstaan. En doe de vaatdoek aan het eind van iedere dag in de was.” (bron: trouw.nl)

Heb jij nog schoonmaaktips? Laat ze in een comment hieronder achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *